PECS

objavljeno u: Novosti | 0

U Rijeci, u Hotelu Continental 30.i 31. ožujka. održana je edukacija o potpomognutoj komunikaciji PECS karticama.

Edukaciju  je organizirala udruga Sinapsa iz Slavonskog Broda, a predavači su bili savjetnici PyramidEducationalConusultantsiz Velike Britanije.

Na edukaciji je sudjelovalo 35 sudionica iz cijele Hrvatske (logopeda, odgajatelja, učitelja roditelja i asistenata), a među njima i članica naše Udruge.

Što je PECS (Picture Exchange Communication system)?

PECS je jedinstveni alternativni / augmentativni komunikacijski sustav koji su 1985. godine u SAD-u razvili dr. Sc. AndyBondy i Lori Frost, MS, CCC-SLP.  Radi se o sustav komunikacije razmjenom slika  namijenjenom osobama s teškoćama komunikacije.

Uvođenje PECS ne zahtjeva da dijete “sjedi  za stolom” a sličica kao alternativna komunikacija ne sputava razvoj govora već mu doprinosi.

Primarni cilj PECS-a je naučiti funkcionalnu komunikaciju. Kod djece s teškoćama komunikacije prvo se razvoja imperativna komunikacija kojom dijete šalje poruku da nešto želi (zahtijevanje) jer je reakcija na takav oblik komunikacije konkretna (dijete dobije predmet, hranu, vodu, aktivnost i sl). U deklarativnoj komunikaciji (razmjena iskustava, obrazlaganje)  posljedica je najčešće socijalna nagrada koja djeci s teškoćama u razvoju u početku poticanja komunikacije nije razumljiva, jasna i opipljiva. Zbog toga se PECS bavi zahtijevanjem kao prvim komunikacijskim ciljem. Postupno djeca sve više reagiraju na socijalnu nagradu i u skladu s tim usvajaju komunikacijske funkcije povezane upravo sa socijalnim reakcijama komunikacijskog partnera.

Djelić atmosfere pogledajte na fotografijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)